Νέα δεδομένα για την άπνοια ύπνου


Σύμφωνα με νέα μελέτη που έλαβε το Βραβείο Αποφοίτησης στη 19η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, η σχέση μεταξύ του όγκου της γλώσσας και του μεγέθους των οστών της στοματικής κοιλότητας σε ασθενείς με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου μπορεί να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να υπολογίσουν με ακρίβεια και επιτυχία τη συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία.
Παρόλο που οι νάρθηκες άνω και κάτω γνάθου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, η πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας σε κάθε μεμονωμένο ασθενή έχει παρουσιάσει προβλήματα. Οι ερευνητές εξέτασαν αν ανατομικοί παράγοντες σχετίζονται με το θεραπευτικό αποτέλεσμα που έχουν οι νάρθηκες.

Καθένας από τους 49 συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποίησε έναν προσαρμοσμένο νάρθηκα δύο τεμαχίων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έκβαση της θεραπείας εκτιμήθηκε με πολυσομνογραφία ύστερα από περίπου έξι εβδομάδες εφαρμογής της συσκευής στόματος. Οι 24 ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, σημειώνοντας μείωση του δείκτη Άπνοιας – Υπόπνοιας κατά 50% και πλέον.

Επειδή οι ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία είχαν μεγαλύτερο όγκο της γλώσσας για ένα ορισμένο μέγεθος της στοματικής κοιλότητας, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο καθορισμός της σχέσης αυτής μπορεί να βοηθήσει στο να προβλεφθεί η επιτυχία της θεραπείας.