Η ένταση του Ροχαλητού και η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια


Το ροχαλητό είναι κοινό στο γενικό πληθυσμό, σε ποσοστό έως 25% στις γυναίκες και έως 45% στους άνδρες.
Είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, που εμφανίζεται στο 70% έως 95% των ασθενών. 
Η ένταση του ροχαλητό αυξάνεται καθώς η άπνοια γίνεται πιο σοβαρή. Το πιο δυνατό ροχαλητό σχετίζεται με πιο σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου είναι το dB (ντεσιμπέλ). 
Υπάρχει σχέση της έντασης του ροχαλητού με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), το μέγεθος του αυχένα, το φύλο, την ηλικία, το στάδιο ύπνου και την θέση του σώματος.
Με βάση την μέση ένταση του ροχαλητού κατά τον ύπνο, χρησιμοποιούμε το μέσο μέγιστο επίπεδο ντεσιμπέλ για να ταξινομήσουμε το ροχαλητό ως εξής:
  • ήπιο (40-50 db), 
  • μέτριο (50-60 db) 
  • σοβαρό (> 60 db)
Ο ασθενέστερος ήχος που μπορεί να συλλάβει το φυσιολογικό ανθρώπινο αυτί, είναι στα 0 dB, ενώ ο θόρυβος που προκαλεί ένας πύραυλος κατά την στιγμή της εκτόξευσης, πλησιάζει τα 180 dB. 

Αναφέρουμε ενδεικτικές εντάσεις ήχου που φτάνουν στο αυτί μας:
  • Ένας ψίθυρος, είναι περίπου 30 dB
  • Μία κανονική συζήτηση, είναι περίπου 60 dB
  • Μία μηχανή κουρέματος γρασιδιού, είναι περίπου 90 dB
  • Ο ήχος στα ακουστικά από ένα iPod, είναι περίπου 115 dB 
  • Η εκπυρσοκρότηση ενός όπλου, είναι περίπου 120 db
  • Η απογείωση Jet, είναι περίπου 140 db



Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι, η συνεχής έκθεση ενός ατόμου σε ήχο εντονότερο από 80 dB, είναι επικίνδυνη για τα αυτιά. Έτσι λοιπόν, βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καταρτίστηκε ένας πίνακας με τις στάθμες ηχητικής πίεσης, σε σχέση με τις ώρες έκθεσης ανά ημέρα που είναι δυνατό να εκτεθούν τα ανθρώπινα αυτιά, ώστε να μην προκληθεί μόνιμη βλάβη της ακοής.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν βασιστεί σε πολυσωματογραφικές μελέτες ύπνου, αναφέρουν τις επιπτώσεις στους  συντρόφους αυτών που ροχαλίζουν. Μεγάλο ποσοστό αυτών εκτίθενται σε μακροχρόνιο σοβαρό περιβαντολογικό θόρυβο κάθε νύχτα, σε βαθμό που πολλές φορές ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια θορύβου, με ηχητική ρύπανση από ορισμένους ασθενείς που να δημιουργεί κίνδυνο ακουστικής βλάβης και κακή ποιότητα του ύπνου τους!
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις σημαντικές επιστημονικές γνώσεις που αποκτούμε καθημερινά, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με πολύ καλά αποτελέσματα και σύγχρονες μεθόδους το ροχαλητό και την αποφρακτική υπνική άπνοια.
Ενημερωθείτε άμεσα στο www.dentalsleepmed.gr