Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει ύπουλες και μη άμεσα εμφανείς επιπτώσεις!

Εξ αιτίας των γρήγορων ρυθμών της σύγχρονης ζωής μας, πολύ συχνά απλά πράγματα αγνοούνται. Μια σωστή διατροφή, η μέτρια άσκηση και ο ξεκούραστος ύπνος, είναι συχνά ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς ζωής, που όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν κατορθώνουν να εφαρμόσουν στην ζωή τους.
Ωστόσο, ενώ η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή θα φανεί μέσα από την αύξηση του σωματικού βάρους, η έλλειψη ύπνου όμως μπορεί να έχει ύπουλες και μη άμεσα εμφανείς επιπτώσεις.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει ή να επιδεινώσει μια σειρά από θέματα υγείας, που κυμαίνονται από κατάθλιψη, αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και σε καρδιακές ή εγκεφαλικές προσβολές. 
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται τα διάφορα συμπτώματα χωρίς όμως να διαγνωστεί και αντιμετωπισθεί η πραγματική αιτία που τα προκαλεί, που είναι η υπνική άπνοια.
Οι άνθρωποι με άπνοια στον ύπνο συνήθως έχουν προβλήματα πολλά χρόνια. Νύχτες κακού ύπνου δεν θα οδηγήσουν αυτόματα σε αύξηση του σωματικού βάρους, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, ημερήσια υπνηλία και κόπωση, αλλά πολλοί θα υποφέρουν  σιγά-σιγά για μήνες ή και χρόνια, με αθροιστικά αποτελέσματα.

Είναι κρίμα, ότι πολλές φορές και οι γιατροί φαίνεται να μην υποψιάζονται το σύνδρομο της άπνοιας ύπνου και οι ασθενείς έχουν άγνοια για τις κλινικές ύπνου στην οποία μπορούν να αναφέρονται. 
Η έλλειψη ύπνου μπορεί μερικές φορές να φαίνεται σαν πάρα πολύ απλή εξήγηση και μάλιστα όταν ένας γιατρός προτείνει σε ένα ασθενή του περισσότερο και καλύτερο ύπνο για να θεραπεύσει την κατάθλιψή του ή ότι η αύξηση του σωματικού του βάρους θα μπορούσε πιθανότατα να οφείλεται στην κακή ποιότητα του ύπνου του, να θεωρείται εξωπραγματική. Ακριβώς όπως σε αυτούς που είναι υπέρβαροι συχνά λένε απλά "τρώνε λιγότερο", ενώ εκείνοι υποφέρουν από προβλήματα ύπνου και πρέπει απλά να κοιμούνται σωστά. 
Είναι σπάνια κατανοητή η αλληλεπίδραση μεταξύ του καθημερινού άγχους, της έλλειψης άσκησης, του κακού και ανεπαρκούς ύπνου και της κακής διατροφής. Υπάρχει μια ολιστική άποψη για την ευεξία μας, που πάρα πολύ συχνά παραβλέπεται.
Μία σύγχρονη λοιπόν θεραπευτική διαδικασία είναι οι γιατροί να εξετάσουν την άπνοια ύπνου, ως μέρος του συνόλου των διερευνητικών και διαγνώσεων εξετάσεων. Πρέπει να θεωρείται ως μια πιθανή εξήγηση για συγκεκριμένες παθήσεις.