Τρίξιμο δοντιών - Αντιμετωπίζετε το σύμπτωμα ή το πρόβλημα;

Μια εικόνα που συναντούν πολύ συχνά στην εξέταση των ασθενών τους πολλοί θεράποντες ιατροί (οδοντίατροι, ΩΡΛ, παθολόγοι), είναι αυτή των φθαρμένων από το τρίξιμο δοντιών.

Επίσης είναι πολύ συνηθισμένες οι αναφορές των ασθενών και των συγγενών τους, για παράπονα σχετικά με την ενόχληση που προκαλεί ο ανατριχιαστικός θόρυβος του τριξίματος των δοντιών, κατά την διάρκεια του ύπνου τους, σε όσους κοιμούνται κοντά τους και τις ανάλογες συνέπειες.
Το πρόβλημα αυτό το έχουν τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά.
Η κατάσταση αυτή αναφέρεται και ως βρουξισμός ή βρυγμός των δοντιών.

Η συνηθισμένη θεωρεία μέχρι σήμερα είναι πως οφείλεται σε κούραση σωματική ή ψυχολογική (στρες) και αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα αυτό με την κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα, που καλύπτει την επιφάνεια των δοντιών της μίας γνάθου, ώστε να μη τρίβονται μεταξύ τους τα δόντια και την σύσταση για ηρεμία και ξεκούραση.

Σήμερα σύγχρονες επιστημονικές έρευνες παγκοσμίως συνδέουν τα δύο αυτά ιατρικά θέματα και θεωρούν πως το τρίξιμο των δοντιών τις περισσότερες φορές είναι σύμπτωμα του συνδρόμου της άπνοιας ύπνου και πρέπει να γίνονται πάντα διερευνητικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Ως εκ τούτου όλες οι εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες πρέπει να υποψιάζονται την πιθανότητα να υποκρύπτεται πίσω από την ¨κακή¨ αυτή συνήθεια του τριξίματος, μια σοβαρή ασθένεια με πολλές συνέπειες στην υγεία των πασχόντων.
Ειδικά οι οδοντίατροι που φροντίζουν για την στοματική και όχι μόνο υγεία των ασθενών τους, έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν και εφόσον έχουν και τις γνώσεις, να αντιμετωπίζουν ανάλογα αυτήν την κατάσταση ή να τους παραπέμπουν στους ειδικούς!


Ένα ειδικά κατασκευασμένο μασελάκι ύπνου, μπορεί να λύση ταυτόχρονα και τα δύο αυτά σχετιζόμενα ιατρικά προβλήματα!