Ο καλός ύπνος προστατεύει απο τις μολυνσεις του εντερου

Nέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις βακτηριακές μολύνσεις του εντέρου, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο όσοι δεν κοιμούνται σταθερές ώρες το βράδυ είναι πιο ευαίσθητοι σε μολυσματικές ασθένειες!


Η ερευνητική ομάδα του δημόσιου Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας μελέτησε προβλήματα όπως η σαλμονέλα που απαιτούν έντονες αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ωστόσο ελέγχεται από τα γονίδια του κιρκαδιανού ρυθμού.
Ο κιρκαδιανός ρυθμός των 24 ωρών ελέγχει τις θεμελιώδεις σωματικές λειτουργίες σχεδόν σε όλους τους οργανισμούς, ενώ το βιολογικό ρολόι είναι ένα σύστημα του ανθρώπινου σώματος που αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές αλλαγές και προσαρμόζεται σε κάθε ώρα της μέρας.
Όταν διακόπτονται αυτοί οι φυσιολογικοί ρυθμοί, τότε η ανθρώπινη υγεία μπορεί να επηρεαστεί σε βάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έως και το 15% των ανθρώπινων γονιδίων ρυθμίζονται από τον κιρκαδιανό ρυθμό, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και τα γονίδια που συνδέονται με τις μολύνσεις του εντέρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences όπου οι ερευνητές τονίζουν ότι ο ρόλος του κιρκαδιανού ρυθμού είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί αυτά τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορεί να έχουν εφαρμογές και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες του εντέρου, πιθανόν και σε περισσότερα όργανα που ελέγχονται εμμέσως από τον κιρκαδιανό ρυθμό.